Uusi Turkublogs.fi -sivustoPosts RSS Comments RSS

Miten kohtaat ensihoitajan ja miten ensihoitaja kohtaa sinut?

Toissapäivänä (13.4.2016) Yle uutiset uutisoi tapauksesta, jossa silminnäkijä oli kokenut ensihoitajien kohdelleen omaista töykeästi ensihoitotilanteessa. Satakunnan sairaanhoitopiirin vastuualuejohtaja Eija Vaula oli ottanut jutussa kantaa ensihoitotilanteessa käyttäytymiseen. Hän nosti esiin, että asiassa on aina kaksi puolta. Ensihoitajien tulisi saada hoitaa työnsä rauhassa ja joskus kiireisen tehtävän hoitaminen vaatii tiettyä jämäkkyyttä. Toisaalta potilaalle ja omaisille tilanne voi olla ainutkertainen ja tilanteet jopa pelottavia, minkä vuoksi ensihoitajan tulisi käyttäytyä tilanteessa ystävällisesti.

Meidän näkökulmastamme, varsinkin vaativilla ensihoitotehtävillä, voi joskus joutua käyttämään jämäkkää kieltä. Tehtävän ollessa vaativa, ovat ensihoitajat keskittyneet potilaan hoitoon ja omaisten kohtaamiselle ei välttämättä ainakaan alkuvaiheessa ole resursseja. Haluaisitko sinä omaisena, että sairas omaisesi tulisi hyvin hoidettua vai että sinut kohdataan ystävällisesti ja empaattisesti? Näin kirjoitettuna asia kuulostaa hyvin yksinkertaiselta ja sen tulisikin olla perusolettamuksena jokaisella ensihoitotehtävällä. Mutta jos näin ei kuitenkaan ole, niin kummasta olisit valmis karsimaan?

Myös sivullisten käyttäytyminen onnettomuuspaikoilla on myös herättänyt viimeaikoina keskustelua. Tieliikenneonnettomuuksilla onnettomuuspaikan ohi tulisi ajaa sujuvasti muuta liikennettä seuraten ja tilannenopeutta tulisi hidastaa, auttajien työturvallisuuden takaamiseksi. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa asiasta Liikenneturvan sivuilla ”Oma toiminta ei saisi lisätä auttajien riskiä loukkaantua tai vaikeuttaa näiden pääsyä paikalle. Hiljattain on uutisoitu myös ohiajavien ihmisten halusta valokuvata onnettomuuspaikkoja. Tällainen toiminta on omiaan vaarantamaan liikenneturvallisuutta entisestään”. Jokainen varmaan toivoo, että ei itse joutuisi työtehtävällä vaaraan. Sinä sivullisena voit vaikuttaa siihen, että auttajista ei tule autettavia.

Kuvaaminen ei ole ainoastaan ongelmana liikenneonnettomuuspaikoilla. Nykyinen sosiaalisen median innoittama toimintamalli ”asiaa ei ole tapahtunut, jos siitä ei ole otettu kuvaa” häiritsee ajoittain ensihoitajien ja muiden viranomaisten toimintaa. Ensihoitajille tulisi suoda työrauha, siinä missä kenelle tahansa muulle. Harva varmaan ottaa selfien kaupan myyjän kanssa, samalla kun käy ruokaostoksilla. Itse emme haluaisi tulla kuvatuksi työtehtävillämme ja joutua jälkeenpäin miettimään, mistä sosiaalisesta mediasta voi jälkeenpäin bongata oman kuvansa. Tämä myös häiritsee työskentelyä ja työtehtävään keskittymistä. Ensihoitajan, omaisten sekä potilaan yhteisenä päämääränä on potilaan eduksi toimiminen, joten jätetäänhän ne kamerat pois ja mennään kohti yhteistä tavoitetta: hyvää hoitoa potilaalle.

 

Nautitaan yhdessä keväästä, kukkasista ja fasaaneista!

Elisa Seurujärvi

Katariina Tervo

 

Tästä pääset Ylen uutiseen: http://yle.fi/uutiset/anna_ensihoitajan_tehda_tyonsa_rauhassa_kysyvat_jos_on_epaselvyyksia/8806263

..ja tästä Liikenneturvan liikennevinkkiin: https://www.liikenneturva.fi/fi/ajankohtaista/liikennevinkki/toimi-oikein-onnettomuuspaikalla

2 responses so far

2 Responses to “Miten kohtaat ensihoitajan ja miten ensihoitaja kohtaa sinut?”

  1. tmyrskykarion huhti 28th 2016 at 13:33

    Niin kuin on tullut monesti esille, potilaille ja omaisille ensihoitotilanne voi olla ainutlaatuinen ja ensimmäinen kerta, tämän takia omaiset ja potilaat voivat muistaa tilanteet hyvinkin tarkasti. Kun taas ensihoitajalle se voi olla täysin rutiinia, eikä tehtävästä muista juurikaan mitään myöhemmin.
    Omaiset voivat saada hyvinkin tylyn vaikutelman, etenkin jos omainen on kiireellisessä tilanteessa täysin paniikissa ja pyörii ensihoitohenkilöstön jaloissa. Tällöin hoitohenkilöstö voi joutua käskemään hyvinkin jämäkästi omaisen poistumaan huoneesta/tilanteesta. Tässäkin tilanteessa asia tehdään juuri siksi, että potilas saa hoitoa ja hoitohenkilöstö saa rauhassa tehdä työnsä.

  2. jpyornyon touko 4th 2016 at 18:12

    Itse haluaisin vielä nostaa kirjoituksestanne erityisesti esiin tämän ensihoitotehtävien valokuvaamisen, ja jopa videoinnin. Tullut itsekin törmättyä tilanteisiin, joissa potilas/omainen on kuvannut ensihoitotilannetta “varmistaakseen oikeusturvaansa”, tai muulla nenäkkäällä kommentilla perustellen. Mitä siinä sitten tehdä, voiko tätä kieltää? Asialla sinänsä on monta puolta, sillä tulisihan potilaan saaman hoidon sekä ensihoitajien käytöksen työtehtävillä kestää päivänvalo. Mutta kuinka moni meistä haluaisi olla jatkuvan kuvaamisen ja arvioinnin alla töissään?
    Ensihoitotyö vaatii jo muutenkin tavallista korkeampaa paineensietokykyä. Ja kuten esimerkiksi simulaatiotilanteissa on tullut huomattua, helppo se on huudella jälkikäteen tai sivustakatsojana. Ensihoitotilanteet vaativat usein nopeaa tilannetajua ja päätöksentekoa, ja vaikka kielenkäyttö tai toiminta olisi välillä jämäkkää, jokainen ensihoitaja toimii varmasti tilanteessa potilaan parasta ajatellen.

Leave a Reply