Uusi Turkublogs.fi -sivustoPosts RSS Comments RSS

Kuuma ensihoitaja – faktaa vai fiktiota?

Tyypillisesti televisio ja erityisesti sarjat, sekä myös tabloid -lehdet luovat ensihoitajien ammatista hyvinkin medianseksikkään kuvan. Lähdimme tutkimaan kyseistä kuvitelmaa internetin ilmeellisestä maailmasta ja sen erilaisilta keskustelupalstoilta. Löydetyt tulokset seksikkäiden ammattien Top –listoista eivät tukeneet omia käsityksiämme mediaseksikkyydestämme. Olimmeko liian toiveikkaita?

 

Harvoista listoista edes löytyi nimikettä ensihoitaja, onneksi sentään osaan listoista oli päätynyt nimike ”ambulanssikuski”. Tietävätkö ihmiset yleisesti ketä siellä ambulansseissa työskentelee, kuskeja ja lääkäreitäkö? Iltalehti julkaisi vuonna 2011 ruotsalaiskyselyn tulokset, josta kävi ilmi, että naisten kolme seksikkäintä ammattia miehellä olivat: lääkäri, kokki ja opettaja. Saman kyselyn mukaan miesten mielestä naisten seksikkäimmät ammatit olivat: lääkäri, sairaanhoitaja ja opettaja. Yhdistävänä tekijänä näissä ammateissa on kuitenkin toisista ihmisistä huolehtiminen, mikä myös onneksemme voidaan rinnastaa koskemaan meitä ensihoitajia.

E-kontakti.fi taas kyseli suomalaisilta sinkuilta mitä ammatteja he pitivät kaikkein seksikkäimpinä. Tulokset olivat pöyristyttäviä. Miesten seksikkäimmät ammatit olivat palomies, rakennusmies, poliisi, lentäjä ja lääkäri (ja vieläpä tässä järjestyksessä). Naisilla, ei niin yllättäen, seksikkäimmät ammatit olivat lentoemäntä, sairaanhoitaja, sihteeri, opettaja ja lääkäri.

Seuraavaksi syvennyimme keskustelupalstojen värikkääseen antiin. Sieltä yhteenvetona voi  todeta metsurimaisten, miehekkäiden ammattien olevan kovassa huudossa naisten keskuudessa. Nämä naiset haaveilivat haalaripukuisista duunareista, mm. putkimiehet, raksamiehet, hitsaajat, merikapteenit ja tietenkin myös palomiehet saivat suuren suosion.

Ei ole kuitenkaan syytä vaipua epätoivoon näiden keskustelujen ja listojen perusteella. Ainakin yhdessä kyselyssä, joka käsitteli ”virkapukuisia” ammatteja, ensihoitajat olivat sijoittuneet toiseksi heti lentäjien jälkeen, peitoten palomiehet. Ensihoitajia kehuttiin kyseisessä kyselyssä lausein: ”silmät pyörii kuin hedelmäpelissä näiden perässä” ja  ”he ovat aina ensimmäisinä auttamassa neitoa hädässä”. Olemme siis onnistuneet ainakin joidenkin silmissä.

Yleensä kyselyt jotka käsittelevät ammattien seksikkyyttä on koottu naisten mielipiteistä. On kuitenkin huomioitava, että ensihoidon puolella työskentelee merkittävä osa myös naispuolisia henkilöitä. Onko miesten mielestä seksikäs hoitaja automaattisesti ”sisar hento valkoinen” ja onko naispuolinen ensihoitaja liian maskuliininen pala purtavaksi monille miehistä?

 

Kirjoittajat: Jonas Ahlgrèn, Katariina Tervo & Maija Viitamäki

 

Tästä pääset perehtymään vielä paremmin seksikkyys kyselyihin:

http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-2000000426912.html

http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/210699-kuinka-kuuma-palomies-mika-virkapuvuissa-viehattaa-vastaa-kyselyyn

 kuva: http://www.hameensanomat.fi/sites/default/files/styles/carousel_full/public/images/univormu_kollaasi_nettix.jpg?itok=86_AEHSO

 

3 responses so far

3 Responses to “Kuuma ensihoitaja – faktaa vai fiktiota?”

 1. tmyrskykarion huhti 28th 2016 at 13:09

  Faktaa tai fiktiota, on hienoa että ensihoidon henkilöstö on listoille päässyt.

  Mutta se että normaalit kansalaiset, jotka eivät ole terveydenhuoltoalalla ovat kyllä hyvin tietämättömiä ketä/mitä porukkaa ambulanssissa työskentelee. Eikä sekään aina lisää tietämystä ensihoidon henkilöstöstä, vaikka olisikin terveydenhuoltoalalla.
  Olen itse monesti törmännyt tilanteeseen ja joutunut selittämään, mitä minun hommiin kuuluu ambulanssissa. Jos olen kertonut olevani töissä sairaankuljettaja nimikkeellä, on se lähes aina ajateltu niin, että olen ainoastaan ajamassa ambulanssia. Sekään ei ole aina muuttanut ajatuksia, kun olen kertonut valmistuvani ensihoitajaksi koulun loputtua. Silloinkin on kysytty “Niin eli olet ajamassa ambulanssia?”…

 2. jpyornyon touko 4th 2016 at 18:04

  Hyvää pohdintaa monesta eri näkökulmasta!
  Itse koen, että ensihoitajan ammattiin liittyy tietynlainen mielikuva juuri maskuliinisista maihareista ja “käsien likaamisesta” verrattuna sairaalan sisällä siistissä sisätyössä oleviin sairaanhoitajiin 😉 Tämä vaikuttaa varmasti siihen, ettei juuri ensihoitajien ammattinimikettä kyseisissä keskusteluissa ja kyselyissä nosteta esille.
  Hyvin usein tulee itsekin törmättyä tähän kompastuskiveen, että kuka siellä ambulanssissa oikein työskentelee ja millaiset ovat työtehtävät…

 3. Alexandraon touko 11th 2016 at 19:43

  Kiehtovaa!

  Itse näen asian niin, että ensihoitajat saattavat assosioitua rohkeuden ja auttamishalun ja -kyvyn kanssa. Tämä herättää ihailua, koska moniakaan ei omaa rohkeutta auttaa toista etenkään silloin kun on todellinen hätä, verta ym. Kuumuutta ammattiin lisää se, että ensihoidossa työskentelevien keski-ikä on suhteellisen alhainen ja työn fyysinen vaativuus asettaa tietynlaiset kriteerit fyysiselle kunnolle. Ihmisten tietoisuus siitä, mitä ensihoitajat todellisuudessa tekevät työkseen lisäisi varmasti kuumuuden lisäksi myös arvostusta ensihoitajia kohtaan.

Leave a Reply