Uusi Turkublogs.fi -sivustoPosts RSS Comments RSS

“We have a dream” – sähköisen kirjaamisen tulevaisuus

Sähköinen kirjaaminen on tulossa käyttöön koko Suomen alueelle ensihoidossa lähivuosien aikana. Sähköistä kirjaamista ei ole kehitetty siten, että laitteelta näkisi potilaan aikaisemmat sairaushistoriat tai lääkitykseen liittyviä seikkoja. Eräs bloggaajamme oli taannoin Espanjassa vaihdossa ja siellä sähköiseen kirjaamiseen oli liitetty sirullinen jokaisen potilaan henkilökohtainen ”Tarjeta sanitaria individual” – kortti, joka laitettiin ensihoitajien mukana olevaan päätteeseen. Kortin avulla ensihoitajat näkivät potilaan tiedoista muun muassa lääkityksen, perussairaudet sekä aikaisemman sairaushistorian. Kortin käytöstä on Espanjassa hyviä kokemuksia jo muutaman vuoden ajan, joten ajattelimme tässä blogissa tuoda esille ajatuksen, että kyseisen kortin hyödyntäminen voisi olla järkevää myös Suomessa.

 

1379709042_990394_1379711862_noticia_normal

 

Näkisimme, että kortin käyttö lisäisi potilasturvallisuutta ensihoitotilanteissa. Ensihoidon asiakaskunta koostuu pitkälti ikääntyneistä ihmisistä. Taustalla on usein muistiongelmia ja dementiaa, jolloin potilas ei välttämättä kysyttäessä osaa kertoa perussairauksistaan ja lääkityksistään. Lisäksi jo itse ambulanssin tilaaminen ja hätätilanne saattavat luoda potilaalle stressitilan, jonka vuoksi perussairauksien kertominen voi jäädä vajavaiseksi vaikka muisti normaalisti toimisin. Todettakoon vielä erityisryhmäksi tajuttomat tai muuten kommunikoimattomat potilaat, joiden perussairauksista ei ensihoitaja saa lainkaan tietoa ilman ulkopuolista lähdettä. Kortin avulla hoitajat saisivat luotettavaa tietoa potilaan sairauksista ja hoito etenisi näin mutkattomammin.

Ensihoidon kirjaamispohja on Espanjassa hyvin saman tyyppinen kuin Suomessa, joten korttia käyttämällä ei ole mahdollista oikaista hoitotilanteissa ja potilaat saavat yhdenmukaista ja tasa-arvoista hoitoa. Myös sairaalan sisällä korttia voidaan hyödyntää esimerkiksi henkilökorttina. Siihen voidaan lisäksi tallentaa reseptejä ja hoitokertomuksia sähköisesti. Tämä helpottaa myös potilasta, sillä häneltä löytyy kaikki reseptit ja epikriisit yhdestä kortista. Kortin avulla olisi myös mahdollista karsia erilaisia potilastietojärjestelmiä, koska kortti vaatii yhtenäisen ohjelman. Suomessa on käytössä lukuisia eri kirjaamisohjelmia terveyskeskusten, vanhainkotien ja sairaaloiden piirissä, joka hidastaa tiedonkulkua ja voi vaikuttaa merkittävästi potilaan hoitoon, jos esim. dnr-päätös ei siirry toiseen hoitopaikkaan.

Suomessa on ollut perinteisesti hallitsevana ajatuksena se, että olemme maailman kärkimaita terveydenhuollon suhteen. Liika tyytyväisyys voi kuitenkin aiheuttaa sen, että ei huomioida muissa maissa hyväksi todettuja käytäntöjä. Sirullisen kortin voisi yhdistää kelakorttiin, jollain saataisiin toimiva kokonaisuus, johon jokaisella olisi oikeus.

 

Markus Holmberg

Teemu Pasi

Reetta Pelkonen

3 responses so far

3 Responses to ““We have a dream” – sähköisen kirjaamisen tulevaisuus”

 1. eseurujarvion touko 9th 2016 at 12:50

  Ajatuksena vaikuttaa erittäin toimivalta idealta, mutta käytännössä toteuttaminen vaatisi todella isoja muutoksia. Jo sähköisen kirjaamisen saamista ensihoitoon on odoteltu jo pitkä tovi, saatika potilastietojärjestelmien yhtenäistymistä. Toisaalta jo sähköisen kirjaamisen ja potilastietojärjestelmien yhtenäistyminen antaisi kentällä mahdollisuuden päästä käsiksi potilastietoihin, joten jäisikö näiden uudistusten jälkeen sirulliselle henkilökortille enää niin suurta arvoa, että toteuttaminen olisi kannattavaa?

 2. jahlgrenon touko 14th 2016 at 22:11

  Ensihoidossa päätöksentekoa ja potilaan tilan arviointia voi ajoittain vaikeuttaa vajavaiset tiedot potilaan taustoista ja lääkityksistä. Sähköinen kirjaaminen toisi tähän ongelmaan ratkaisun, mikäli päästäisiin potilaan sairaalahoitokertomuksia katsomaan jo kentällä, ja esimerkiksi vertaamaan kentällä otettua sydänfilmiä potilaalta aikaisemmin otettuihin. Sähköinen kirjaaminen voi näin nopeuttaa päätöksentekoa kentällä ja välttää ns. turhat lääkärikonsultaatiot potilaan taustoja koskien jo ennestäänkin kiireiselle päivystävälle lääkärille.

 3. Alexandraon touko 20th 2016 at 15:25

  Luonnollisesti kaikennäköiset uudistukset ja innovaatiot vievät aikansa, mutta mielestäni tämä hanke voisi olla harkitsemisen arvoinen. Blogikirjoituksessa tuli ehdotus sirun liittämisestä Kelakorttiin, saman ajatuksen itsekin sain ennen kuin luin kirjoituksen loppuun. Tämä toisi lisää merkitystä kyseiselle kortille. Toisaalta yhdyn eseurujarven ajatukseen siitä, että jo sähköinen kirjaaminen edistäisi ensihoitopalvelua merkittävästi.
  Hyvä idea kuitenkin ja hyvällä suunnittelulla toimintatapa voisi integroitua tännekin tavalla tai toisella.

Leave a Reply