Yayoi Kusaman näyttely Moderna Museetissa Tukholmassa 11.6.-11.9.2016

Yayoi Kusaman näyttely Moderna Museetissa Tukholmassa 11.6.-11.9.2016

1

Melkeinpä sattumalta pääsin näkemään Yayoi Kusaman näyttelyn I Oändligheten (suom. Äärettömyydessä) Tukholman Moderna Museetissa elokuussa 2016. Näyttelyhän tulee esille myös 7.10.2016-22.1.2017 Helsingin taidemuseoon. HAM mainostaa näyttelyä näin: ”HAMin vuosi 2016 huipentuu japanilaisen Yayoi Kusaman (s. 1929) takautuvaan näyttelyyn. Näyttely koostuu taiteilijan merkittävimmistä teoksista, joihin kuuluu maalauksia, veistoksia ja installaatioita. In Infinity on ensimmäinen skandinaviassa nähty retrospektiivi Kusaman tuotannosta ja se on jo muodostunut yleisön suosikiksi Tanskassa ja Norjassa. Näyttelyyn tutustui Louisianan taidemuseossa ennätykselliset 340 721 kävijää ja Henie Onstad Kunstsenterissä 99 000 kävijää. Parhaillaan näyttelyyn voi tutustua Tukholman Moderna Museetissa.”

Kusama on japanilainen nykytaiteilija, joka syntyi Matsumotossa ja asui vuosina 1958–1972 Yhdysvalloissa. Hän käyttää monenlaista mediaa, kuten maalaus, kollaasi, sontakuvanveisto, performanssi, ja ympäristöinstallaatio toteuttaakseen teoksensa, joista useimmissa on nähtävänä hänen temaattinen kiinnostuksensa psykedeelisiin väreihin, toistoon ja täpläkuvioihin. Hän on pop taiteen edeltäjä, minimalisti ja feministisen taiteen edustaja. Kusama vaikutti jopa aikalaisiin kuten Andy Warholiin ja Claes Oldenburgiin. Vaikka hänet unohdettiin, hänen lähdettyä New Yorkin taide-elämästä 1970-luvun alussa, hän on nyt tunnustettu yhdeksi tärkeimmistä elävistä japanilaisista taiteilijoista sekä merkittäväksi avantgarde taiteilijaksi. Kusama on myös julkaissut kirjailija ja runoilija, ja on tehnyt merkittävää työtä elokuvan ja vaatesuunnittelun parissa. Mm. Kusaman ja Louis Vuittonin yhteistyönä syntynyt Yayoi Kusama collection julkaistiin 2012.

Itse kuulin Kusamasta pari vuotta sitten ja hänen taiteensa näkeminen on ollut siitä lähtien toivelistallani. Olin siis varsin innoissani päästessäni vihdoin sitä näkemään.

Palloja ja pallokuviointia (polka-dots) oli paljon ja erilaisilla pinnoilla. Niistä muodostui näyttäviä ja kokonaisuuksia.

23

4

Näyttelyssä oli myös 60-luvun videoita ja kuvamateriaalia, joissa Kusaman voisi kuvitella toimineen yhteisöllisesti. Keitä ovat nämä ihmiset, joiden päälle Kusama on maalannut pilkkujaan, ei kuitenkaan selvinnyt minulle.

567

Kaiken kaikkiaan, olen iloinen, että pääsin näkemään näyttelyn ja myös siksi, että hän Yayoi Kusama on saanut tunnustuksen elämäntyöstään.

8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *