Mobile barcode – QR koodi

Ennen tätä päivää en muista kuulleeni QR -koodista tai Mobile Barcode:sta. Tänään otin asiasta selvää ja testailin koodin käyttöä omalla Nokia E75 -puhelimella. Käytettävyys on helppoa ja ennen kaikkea nopeaa.

Mistä sitten on kysymys? Barcodien alkuperä on lähteiden mukaan Japanissa ja jo (!) 1990 -luvun alussa. Ensimmäiset jopa -80 luvun lopussa. Kyseessä on mobiilikäyttöön tarkoitetut kuvakoodit (kts. kuva alla). Käyttäjä pystyy kännykän tai mobiililaitteen avulla lukemaan kuvakoodia. Lukemiseen tarvitaan reader -lukuohjelma, joka ladataan ensin kännykkään tai muuhun mobiililaitteeseen. Näitä lukijoita on tarjolla useita, joista pitää valita omaan puhelimeen sopiva.

QR koodini

Googlettamalla selvisi yllätys yllätys, että baarkoodeja käytetään myös opetuskäytössä. Laitan tähän yhden hyväksi toteamani blogin Pedafloat, jota pitää suomalainen Jarmo Tanskanen.

Testaamallani i-nigmalla voi tehdä ilmaiseksi ei-kaupalliseen käyttöön QR -koodin, jonka sisältönä voi olla www-sivun linkki, upotettu viesti, yhteystiedot tai SMS-viesti. Opetuskäyttöä ajatellen opettaja voi johdattaa opiskelijan internetin oppimateriaalisivuille tai lisää koodiin ohjeita. QR -koodi voidaan tulostaa myös opiskelijoille jaettavaan paperiin.

Luo oma Barcode, viivakoodi:
Esimerkeissäni olen käyttänyt i-Nigman tarjoamaa palvelua i-nigma.
1. Valitse navigointi palkista Create Barcode
2. Valitse Barcode Type, viivakoodin tyyppi. Voit kokeilla ensin mitä tietoja eri vaihtoehdot tarvitsevat; klikkaa siis eri tyyppien edessä oleva pallura aktiiviseksi, jolloin tyyppi tulee valituksi. Esimerkin kuvassa on valittuna tyypiksi Website link eli linkki internet sivulle.
3. Täytä pyydetyt kohdat ja tallenna.
4. Valmiin Barcode, viivakoodin voit tallentaa omalle koneellesi klikkaamalla viivakoodin päällä hiiren oikeata painiketta.

Lue Barcode, viivakoodi:
Lukemiseen tarvittavan readerin löydät myös i-nigman sivuilta. Tanskasen blogissa on linkkejä laajemminkin, mutta myös esim. Nokian sivuilta löytyy apuohjelmia.
1. Lähetin tekstiviestin annettuun numeroon, josta tuli heti replynä readerin -latauslinkki. Voit myös mennä kännykälläsi suoraan www-sivulle, jossa valitsemasi reader -ohjelma on. Jos tilaat sen puhelimeesi tekstiviestinä, ei tarvitse kirjoitella osoitteita (surffailla).
2. Klikkaa readerin latauslinkkiä: asennuksen yhteydessä puhelimeesi asennetaan kaksi kuvaketta (Sovellukset -työkalun alle): Viivakoodi ja i-nigma.
3. Viivakoodin alta löytyy toiminto ‘Lue koodi’: kohdista kännykän kamera koodiin n. 10-15 cm päähän, lyhyen hetken päästä kännykässä näkyy koodin sisältö esim. www-linkki, yhteystiedot, kirjoitettu viesti. Koodin sisällön voi joko poistaa tai tallentaa kansioon, joka luodaan automaattisesti Viivakoodi -kuvakkeen sisälle.

About lseilone

EduTech and Online learning specialist at Turku University of Applied Sciences. Intrested: future work and learning, skills, educational technology, wellbeing.
This entry was posted in mobiili. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *